Η Ψείρα είναι μια μικρή ακατοίκητη νησίδα, 1 μίλι απέναντι από την παραλία του Θόλους, στο βορειοανατολικό άκρο του κόλπου του Μεραμπέλου. Στην Ψείρα έχει εντοπιστεί μινωικός οικισμός 15-20 στρεμμάτων, ένας από τους σπουδαιότερους στην Κρήτη.

Το σημαντικότερο στοιχείο της Ψείρας, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι τα ερείπια μιας μικρής μινωικής πόλης του 1700πΧ- 1450πΧ σε μια μικρή χερσόνησο στη νότια πλευρά του νησιού. Η πόλη, παρότι αρκετά μικρή, φαίνεται ότι κατοικούνταν από οικογένειες εμπόρων, τεχνιτών, ψαράδων και ναυτικών που ήταν όλες πλούσιες και διατηρούσαν επαφές με όλη τη Μεσόγειο. Πιθανόν να ασχολούνταν με το εμπόριο της φυσικής χρωστικής πορφύρας, όπως και στη νήσο Λεύκη.

Επίσης, τριγύρω από την Ψείρα υπάρχουν αρχαία ναυάγια, γεγονός που έχει προσελκύσει κατά το παρελθόν δύτες αρχαιοκάπηλους.

Στο νησί υπάρχουν μερικές μικρές πανέμορφες παραλίες, η μεγαλύτερη από τις οποίες βρίσκεται βόρεια από τον αρχαιολογικό χώρο και έχει άμμο. Ακριβώς κάτω από τον οικισμό (στα νότια) υπάρχει ακόμη μια όμορφη παραλία με βότσαλο.

Διάρκεια εκδρομής: 10:00 – 17:00

Τιμή εκδρομής: έως 2 άτομα 200€, έως 4 άτομα 340€

Περιλαμβάνεται: Παραλαβή από Ξενοδοχείο, Έμπειροι οδηγοί, Καύσιμα &

ασφάλεια, θαλασσια μεταφορα προς νιση, Κρητικό παραδοσιακό γεύμα, Απεριοριστό κρασί,

Σημεία Διαδρομής: Άγιος Νικόλαος, Καλό Χωριό, Ίστρο, Καβούσι, Νησίδα Ψείρα

[FinalTilesGallery id=’5′]